16 okt

Præsentationsteknik er ikke nogen nem disciplin. Det letteste i verden er at tabe sit publikum på gulvet. Du behøver sådan set ikke at være længere end et par minutter inde i din præsentation, før det kan gå galt. Jeg har her samlet et lille udsnit af de pointer som forhåbentlig kan bidrage til, at du brager ud over scenekanten og får gennemslagskraft og troværdighed.

Når jeg sidder nede på tilskuerrækkerne og ser præsentationer, tænker jeg tit; bare det dog snart var ovre. Alt for mange gange ser jeg de samme fejl om og om igen. Jeg ser fx præsentationer, hvor afsenderen tror, at alt skal centreres om, hvor ”fed” han eller hun er, eller at oplægsholderen tydeligvis har glemt at forberede sig. Man ser forskrækkelsen i ansigtet, når der skiftes slides! Hov, kom den slide allerede nu…

Som kommunikationsrådgiver ser jeg hvert år mange oplæg og præsentationer fra ledere og fagfolk – på konferencer, til møder, til pitches osv. En del af mit arbejde, som rådgiver i kommunikation, er at klæde blandt andet ledere og oplægsholdere bedre på, så afstanden til publikum bliver mindre så de får en større gennemslagskraft og højere troværdighed. Men hvis du vil have power og vække tilhørernes opmærksomhed, så gør dig umage – en god præsentation kommer sjældent af sig selv.

Præsentationsteknik er ikke nogen nem disciplin. Jeg har her samlet et lille udsnit af de pointer som jeg, sammen med en række praktiske øvelser, præsenterer deltagerne for på mine kurser i præsentationsteknik.

Du skal være på – med det samme!
Som i en god bog er starten er det vigtigste. Fang os ind. Forkæl dit publikum, gør dig interessant, fortæl en historie, se interesseret og engageret ud – kort sagt, vær på!

Det letteste i verden er at tabe sit publikum på gulvet. Du behøver sådan set ikke at være længere end et par minutter inde i din præsentation, før det kan gå galt. Og det er lige præcis det, jeg ofte ser, når jeg går til konferencer og studerer de forskellige oplæg.

Vi starter forkert, kommer med kluntede budskaber, vi er fyldt med undskyldninger, vi har ikke styr på scenen eller publikum for den sags skyld.

På en konference for start-ups for et års tid siden lagde en frisk ung fyr ud med: ”Hvis jeg er lidt rodet, skyldes det, at jeg lige er landet fra US”. Ja, og…? Hvis du er uoplagt, træt, har tømmermænd eller noget andet – så er vi ligeglade. Vi gider ikke lytte til dine undskyldninger.

Når du tænder mikrofonen – så tænder du dig selv. Det andet ville svare til, at værten på Nyhederne lagde ud med, at hun er drøntræt Nej, hvis du er uoplagt – så er det bedre at blive hjemme og ikke spilde vores tid.

Grib nuet
Når du bevæger dig gennem din præsentation eller dit oplæg, vil du – hvis du gør det godt – med stor sandsynlighed opdage, at dit publikum er interesseret, og måske stiller nogle ligefrem nysgerrige eller opklarende spørgsmål. Smil og nyd det øjeblik.

Gå med, og giv svar med det samme. Hvis dit publikum stiller spørgsmål, er de interesserede. Du har med andre ord opnået det, du kom for. De har lyttet! Det værste, du kan gøre, er, at skyde spørgsmålet til hjørne med et: ”Godt spørgsmål, det vender jeg tilbage til senere”. Kan du huske spørgsmålet senere? Har det relevans senere?

Vælger du at svare med det samme, så gør dit publikum endnu en tjeneste og gentag spørgsmålet. Det er jo ikke sikkert, at alle hørte det.

Brug din power og pointer
Du kan meget nemt slå din hele din præsentation og dit oplæg ihjel med en PowerPoint fyldt med tekst. Så er billedet nemlig fuldendt: Du er uoplagt, du glemmer publikum, og vi skal som tilskuere læse os til, hvad du har på hjerte. Det duer simpelthen ikke. Ved fx at undlade tekst på dine PowerPoint – hvis du overhovedet har brug for en – bliver du mere nærværende. Du kommer ikke til at læse op eller vende ryggen til dit publikum. Vi ser dig, og vi lytter til dig. Det giver gennemslag.

Vi kan ikke både læse og lytte
Brug så lidt tekst på dine slides som muligt. Vi er her for at høre dig. Ikke for at læse lange passager med en alt for lille skrifttype eller kluntede figurer. Brug din PowerPoint som tapet. Det er blot en kulisse, som skal bakke dig op. Brug gerne billeder eller små film. Men husk, at det er dig, der er centrum – vi skulle nødigt gå fra din præsentation og kun huske billederne og filmene. Fang publikum med din holdning og dine historier. Vær tydelig i dine pointer og gentag dem gerne flere steder – det giver power.

Tal gennem dit publikum
I dag sidder mere end halvdelen af dit publikum med en iPad eller en smartphone tændt. Det er ikke fordi, du er uinteressant. Det er fordi, dit publikum er på. De twitter dine punchlines, de kommenterer dine pointer, de tager billeder af dig og dine slides. Husk det.

Brug dit publikum i salen til at nå et endnu større publikum. Gør dig selv delbar. Giv frække, provokerende, sjove eller tankevækkende punchlines. Sig det kort. Hold pauser – naturlige! (Du får vejret, og publikum kan nå at tweete.)

Og lad med at bede dem om at slukke, fortæl heller ikke, at dine slides bliver tilgængelige senere, så noter er ikke nødvendige. Rigtig mange mennesker husker bedre, hvis de noterer samtidig – respekter det.

Der er mange gode råd. Det vigtigste er, at du finder din egen stil. Vi skal kunne genkende dig, vide hvad du står for. Du skal være dig selv – og med et par velvalgte justeringer hist og her kommer du nemt igennem. Det bedste råd fra mig er derfor – øv dig!

10 korte råd

1. Øv dig…
2. … øv dig igen
3. Sluk din mobiltelefon
4. Lyd og lys er dit ansvar
5. Tjek dit tøj – husk at lukke gylpen og lign.
6. Tjek lokalet og scenen – afprøv lyd og PowerPoint
7. Fjern unødvendige slides
8. Fjern lidt flere – jo flere slides du har, desto større risiko for at du går over tid
9. Gå ikke over tiden – du bliver tværtimod belønnet for at slutte før. Det giver plads til dialog og engagement.
10. Lad være med at løbe fra scenen, når din præsentation er ovre. Giv dig god tid. Respekter dit publikum. Kan du ikke lide at være på, så forsøg at lade som om. Det gør dit publikum trygt.

Har du andre gode råd eller erfaringer – så fyr løs nedenfor.

UPDATE: Du kan downloade et udsnit af min præsentation her: Præsentationsteknik Sense Communication 1

Dine tanker er velkomne

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.